Unika hotellupplevelser i Sverige

Vi drömmer oss alla bort ibland, till att bli bortskämd med städningen och att njuta av en uppdukad hotellfrukost. Alla hotell kan dock inte dras över en kam. Men faktum är att du inte behöver ta dig särskilt långt för att få en alldeles unik hotellupplevelse – vi har en uppsjö av dem i Sverige. Den här artikeln ger dig ett smakprov på vilka annorlunda hotell som Sverige har att erbjuda.

Unika hotellupplevelser i SverigeDet kanske mest välkända för personer utanför Sverige är Ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna. Det byggs upp på nytt varje år eftersom isen, som hotellet till fullo är byggt av, smälter när våren kommer. På så sätt får du till och med en ny upplevelse om du besöker det varje år! Vidare är hotellet en konstinrättning, vilket innebär att du kan besöka hotellet och kanske ta en drink i isbaren även om du inte planerar en övernattning.

Flytande och fågellika övernattningar

På västkusten kan Sveriges första vattenburna hotell hittas. Hotell Salt och Sill i Tjörn öppnade 2008 och har sedan dess attraherat såväl svenska som utländska besökare med smak för annorlunda hotellupplevelser. Känner du dig mer fågellik än fisklik kan du boka in en övernattning på Treehotel i skogarna utanför Boden. Här finns sju ”fågelbon” med modern arkitektur och inredning som utgör en del av Brittas pensionat. En riktigt häftig upplevelse!

Öland är kanske mest känt för sina campingar, men det finns ett par rikiga guldkorn vad gäller hotell också. På södra Öland kan du boka in en övernattning hos Segerstads fyr, där du bor i fyrvaktarbostaden och har fyren precis utanför fönstret. Inredningen är modern men de har gjort sitt yttersta för att behålla charmen i detta 1800-talshus, i vilket fyrvaktaren och dennes familj bodde under hela tiden fyren användes aktivt.

Ytterligare ett vattenburet hotell, eller åtminstone entrén till det, är ett Västerås-baserat hotell med det mycket passande namnet Utter Inn. Beläget på Mälaren och med en design som är typisk för en svensk skärgårdsstuga erbjuder detta hotell en alldeles unik övernattningsupplevelse. Själva rummet är nämligen nedsänkt under vattnet, närmare bestämt tre meter under vattenytan och med panoramafönster så att du kan skapa en närmare bekantskap med Mälarens invånare. En fantastisk möjlighet att avnjuta lugn och ro!